SGK'nın Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini İçin Medulada Yaptığı Düzenlemeler Hakkında:
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Medula Eczane Sisteminde 14.03.2020 tarihinde yayımlanan “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” başlıklı duyuru ile, kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç temini ile ilgili bilgi verilmiştir.
Duyuru şu şekildedir:
SGK MEDULA DUYURU
Duyurular
Genel Duyurular
Tarih : 14.03.2020
Konu : Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini
Açıklama : Kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç temini kapsamında; reçete kayda alınmadan önce Uyarı Kodu bölümünden Tüm Uyarı Kodlarından Sorgulama yapılarak (418 - Kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç tedavisi) kodu seçilmelidir. Yapılan seçimle; Tesis Kodu alanına 11990099, Diploma Tescil No alanına da 000000 otomatik olarak eklenecek olup, uygun doktor branşı branş listesinden seçilmelidir. Bilgilerinize.
Duyurunun yayımlanması sonrasında, sistemde yapılan düzenleme ve uygulamanın kapsamı hakkında kurum yetkilileri ile yapılan görüşmelerde alınan bilgiler şu şekildedir:
1) 1 Mart 2020 - 30 Haziran 2020 arası dönemde süresi biten ya da bitecek olan tüm raporların bitiş tarihi Medula'da 30 Haziran 2020 olarak güncellenmiştir.
2) Sadece Raporlu İlaçlarda (Reçete tarihi 14 Mart 2020 ve sonrası olmak kaydı ile) Hastanın raporlu ilaçları sistemde bir aylık olarak karşılanacaktır. Eczacı tarafından sisteme girilen kutu sayısı ve doz a bakılmaksızın, sistem geçmiş dozu esas alaarak 1 aylık ilaç miktarını karşılayacaktır. (Hastanın geriye dönük 6 ay içinde bir kez dahi olsa o raporlu ilacından almış olması ve sistemde kaydı olması gereklidir)
3) İlaç daha önce raporlu olarak alınmışsa tekrar alınabilmesi için ilacın gününün dolmuş olması gerekmektedir.
İlacın, rapor kapsamında olması, son 6 ayda bir kez dahi olsa alınmış olması kriterdir.
İlacın bitiş tarihi olarak sistem mevcut uygulamada olduğu gibi 15 gün öncesini ilaç bitiş tarihi olarak kabul etmektedir.
4) Kronik hastalıkların hangileri olduğuna dair yazılı bir liste bulunmamakla birlikte, sistem son 6 ayda alınmış raporlu ilaçları ödemektedir.
5) Uygulamaya yönelik olarak, ilacın temini için gerekli kriter hastanın raporu bulunması ile son 6 ayda en az bir kere ilacın hastaya reçete edilmiş olmasıdır. Renkli reçete sistemine tabi raporlu ilaçlar için de uygulama aynı şekildedir.
6) Reçete kayda alınmadan önce Uyarı kodu bölümünden tüm uyarı kodlarından sorgulama yapılarak (418-Kronik Hastalıklarda reçetesiz ilaç tedavisi ) kodu seçildikten sonra, Tesis kodu alanına 11990099, Diploma tescil no alanına 000000 otomatik eklenmektedir. Uygun doktor branşı Branş listesinden seçilmektedir.
7) Sistem şu anda protokol numarası istemektedir. Bir süre sonra sistemde güncelleme yapılarak protokol numarası istenmeyecek şekilde düzenlenecektir.
8) Reçetenin yukarıda tarif edilen şekilde karşılanması sonrasında, hastadan/ilaçları alan kişiden ad-soyad, adres bilgileri alınarak Medula çıktısına imza alınması gerekmektedir.
9) Geçici koruma altındaki yabancıların reçeteleri de duyuru kapsamındadır.
Medula Sisteminde yayımlanan duyuru ile ilgili olarak ilave bilgiler alındıkça duyurumuz güncellenecektir.
Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.
TİTCK Duyurusu (16.03.2020)
(KIRMIZI, YEŞİL VE NORMAL REÇETE İLE VERİLMESİ GEREKEN İZLEMEYE TÂBİ İLAÇLAR İLE MOR VE TURUNCU REÇETELİ İLAÇLAR)
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 16 Mart 2020 (bugün) resmi internet sayfalarında yayımlanan duyuyu ile; yeni bir alt türüne bağlı Koronavirüs hastalığı (COVID-19) sebebiyle Bakanlık tarafından alınan tedbirler kapsamında, hastaların kronik olarak kullandıkları ilaçlarına erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla; kırmızı, yeşil ve normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçlar ile mor ve turuncu reçeteli ilaçlar da dâhil olmak üzere aşağıdaki geçici tedbirler alındığı belirtilmiştir.
“1. 1 Mart 2020 - 30 Haziran 2020 arası dönemde süresi biten ya da bitecek olan ilaç kullanım raporları 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli sayılacaktır.
2. Son altı ay içerisinde hekim tarafından kronik hastalığı için reçete edilmiş ilaçları kullanan hastalar, her seferinde 30 günlük tedaviyi içeren miktarda ve bir önceki reçetede yazan doz miktarı kadar ilacı, sağlık kuruluşlarına gitmeden ve reçeteye ihtiyaç duyulmaksızın sadece raporlu ilaçları için olmak üzere doğrudan eczaneye giderek temin edebileceklerdir.
3. Eczacıların yukarıdaki koşulları sağlayan ilaçları hastalara verebilmesi için kırmızı, yeşil ve normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçlar ile mor ve turuncu reçeteye tâbi ilaçları “Reçetem Uygulaması” (Renkli Reçete Sistemi, recetem.enabiz.gov.tr), reçete giriş menüsünde hastanın T.C.'sini kaydetmeden önce “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” sekmesini işaretleyerek giriş yapması gerekmektedir.
4. “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” uygulaması kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Medula Sistemi tarafından hak sahibi hastalara verilecek ilaçların kutu sayısı ve kullanım dozları ile veriliş tarihlerinin “Reçetem” ve “SGK Medula Uygulamaları” ile uyumlu olmasına dikkât edilmelidir.”
Kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç temini ile ilgili olarak meslektaşlarımızın yukarıdaki tedbirlere göre hareket etmesi gerektiği önem arz etmektedir.
Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ